
Her eğitimci öğrencilerinin hayatında iz bırakan bir değişikliğe neden olmak ister. Bu her öğretmenin derinlerde hissettiği bir amaçtır. Eğitimle alakalı, özellikle sıradışı bir öğretmenin rol aldığı filmleri insana bu anlamda ilham verdiği için severim. Genellikle şu şekilde bir senaryoya sahip olurlar: Öğretmen kendilerine güvenmeyen bir grup öğrenciyle karşı karşıyadır ve onlara güvenir. Daha sonra zorluklar, sevgi ve teşviklerle yoğurulan bir süreçte öğrenciler kendilerinin değerli olduklarıma inanmaya başlarlar. Genellikle öğretmen de bu süreçte kendini dönüştürür, olgunlaşır.
Eğer bir eğitimciyseniz bu tür filmleri izlerken bütün detayları kaçırmadan izler, filmdeki öğrencileri, okulu ve eğitim sistemini kendi tecrübelerinizle kıyaslar, kendi kendinize “Gerçek olabilir mi bu?” diye sorarsınız. Filmdeki öğretmenin zaferini onunla birlikte gülümseyerek kutlar, yaşadığı zorlukları ve başarısızlıklarını da kendinizle ilişkilendirsiniz ve içiniz burkulur. Bu tür filmler bazen abartılı olabiliyor fakat en azından olumlu şeylere odaklanıyorlar.
Bu yazıda eğitimcilerin ilham alabilecekleri filmleri derledik. Mutlaka etkileneceğiniz filmler.
1. Ölü Ozanlar Derneği “Dead Poets Society”
Yapım Yılı: 1989
Ölü Ozanlar Derneği muhtemelen bu tür filmler arasında bir başyapıt niteliğinde. Çoğu öğretmenin rüyası. Metaforlarlar, ilham veren replikler, derin imalarla dolu bir film.

Robin Williams bazı şeyleri değiştirmek için eskiden görev yaptığı okula geri dönen Profesör Keating adında isyankar bir öğretmeni canlandırıyor. Okuldaki ilk gününde , müfredatı yırtıp atan öğrencileri var ve o günden itibaren kendi yoluna gidiyor Profesör Keating.
Robin Williams “bağnaz” öğrencilerinin hayatlarına ilham verecek, şok edecek derecede etkili, dokunaklı bir öğretmen imajı çiziyor. Biraz abartılı fakat çoğunlukla samimi bir film Ölü Ozanlar Derneği.
Senaryo akıllıca yazılmış ve olağanüstü bir oyuncu kadrosuna sahip, çok iyi yönetilmiş bir film Ölü Ozanlar Derneği.
Gerçeklik unsuru: Gerçek bir hikayeye dayanmayan film çocukların, ailelerin ve öğretmenlerin karakter tasvirleri ile bir çok yönden zenginleştirilmiş. Buna rağmen insana gerçek dışı gelen ise Bay Keating’in idealizmi. “İyi öğretmen” ve “kötü öğretmen” arasındaki çizgi biraz abartılmış ve fazla dramatik geliyor insana.
Aldığı Ödüller: En İyi Uyarlama, Robin Williams – En İyi Erkek, Peter Weir En İyi Yönetmen
2.Özgürlük Yazarları: “Freedom Writers”
Yapım Yılı: 2007
Hayatta hiç bir alnda başarısız olmayan Gruwell, edebiyata olan sevgisini risk altındaki gençle paylaşmak için Los Angeles’ın iç taraflarında sorunlu bir bölgeye gider. Bu gençlerin çabuk kavrayan cinsten olmadıklarını ve genç idealist Gruwell’in çok yorulacağını söylemeye gerek yok.

Bir gün ırkçılık hakkında bir yorumda bulunur. Bu noktadan sonra gençler içinde bir yer edinmeye başlar. Holocaust’u ve onun dehşetini gençlerin günlük çeteci yaşamlarıyla ilişkilendirir ve öğrencilerin de bağlantılar oluşturmasına yardımcı olur. Onlara günlükler vererek bu yolla hayatlarını onla paylaşmalarını sağlar ve bu çok sağlam bir tecrübe olur.
Bu tür diğer filmlerde olduğu gibi Gruwell hızlıca diğer öğretmenletin tepkisini çeker. Fakat yöntemini uygulamak için kararlılığını sürdürür.
Siz de Gruwell ve öğrencilerini onlar okuyup yazdıkça ve bu süreçte kendilerini buldukça takdirle karşılarsınız. Özgürlük Yazarları yapımcısıyla, mükemmel oyunculuğuyla çok sağlam bir film. tabi öğrencileri de unutmamak gerek.
Gerçeklik unsuru: Gerçek bir hikayeye dayanıyor film. Erin Gruwell şuan Özgürlük Yazarları diye anılan ve öğrenci ve öğretmenlere onların hayatlarını yazarak değiştirmeleri için yardım eden bir hareketi başlatan bir kadın. Bu konuda ayrıca çeşitli kitaplar yayınladı. Filmdeki öğrenci karakterleri Gruwell’in gerçek hayatta sınıfındaki öğrencilerinden esinlenmiştir.
3. Her Çocuk Özeldir “Taare Zameen Par”
Yapım Yılı: 2007
Taare Zameen Par 10 yaşındaki Ishaan adında disleksi hastası bir çocuğun hikayesini anlatan başarılı bir film. Film, gelişmekte olan ülkelerdeki klasik eğitim yöntemlerinin benimsendiği yaklaşımları değiştirmek konusunda bir fitil ateşleyebilecek nitelikte önemli bir yapımdır.

Filmde anne babası ve öğretmenleri Ishaan’in hastalığını teşhis edemezler ve ondan diğer “normal” çocuklar gibi olmalarını beklerler. Ama onun okul yılının ve aynı zamanda filmin sonunda bir kahraman olmak için resim öğretmeni Ram Shankar Nikumbh’ın sevgisine ve ilgisine ihtiyacı vardır. Resim öğretmeninin hayatına girmesiyle onun çoğu şey değişmeye başlar.
Her Çocuk Özeldir, bütün eğitimciler, ebeveynler ve öğrenciler için hem eğitimsel açıdan hem de filmin eğlendirici boyuta da sahip olması nedeniyle önemli bir film. Hikayesi ve küçük karakterimizin oyunculuğu bazen yüreğinize ağır gelebilir. Mutlaka izlenmesi gereken bir film.
Gerçeklik unsuru: Filmin konusunun gerçek yaşamla iç içe olduğu su götürmez bir gerçek. Disleksi hastalığına dikkat çekmesi ve bu konuda bilinç oluşturması açısından çok değerli bir film.
Eğitimle ilgili başka bir film olan “Koro” filmi hakkındaki “Koro Filminin Eğitsel Açıdan İncelenmesi” adlı yazı da ilginizi çekebilir.
Okuduğunuz için teşekkür ederiz. Düşüncelerinizi yorum olarak aşağıdaki yorum alanında paylaşırsanız bizi çok mutlu edersiniz.
Eğer bu yazı işinize yaradıysa, paylaşarak çevrenizdeki arkadaşlarınıza yardımcı olabilirsiniz.