
Sözlerini Orhan Atasoy’un kendisinin yazdığı, bestesinin ise Ercüment Vural’ın yaptığı “Gemiler” şarkısı 1993 yılından bu yana hala büyük bir beğeniyle dinlenilen unutulmayacak şarkılar arasındadır. Zerrin Özer, Melis Sökmen ve Teoman’nın da seslendirdiği şarkı ne kadar etkileyici ise şarkının 1993 yılında Umut Turagay tarafından çekilen klibi de bir o kadar etkileyicidir. Hatta hayatım boyunca beni etkileyen bu kadar anlamlı başka bir klip daha izlemedim dersem abartmış olmam sanırım. “Gemiler” klibi MTV’de yayımlanan ilk yerli klip olma özelliğini taşırken, klipte Fikret Kuşkan, Uzay Hepari, Cem Özer, Seyyal Taner gibi isimler de rol almıştır.
Peki bu klibi böylesine etkileyici ve anlamlı kılan nedir? Klip dört dakika boyunca adeta tüm hayatı özetler niteliktedir. Dört dakika süresince sonradan erkek (Fikret Kuşkan canlandırmaktadır.) olduğunu anladığımız kadın kıyafeti giymiş bir insan; umutsuz, çaresiz bir şekilde şehrin arka mahallesi diyebileceğimiz bir mekanda – yani kendisine yaşama imkanı verilen bir mekanda – yürüyüp durur. Bu yürüyüş sırasında hayatından hayat kadınları, kadın tacirleri, eşcinseller, acıyla ağlayanlar, mutlu insanlar, mutsuz insanlar, evlenenler, kavga edenler, şehvet düşkünü insanlar, erkeğinin tasmasını elinde tutan kadın, kendilerini birbirine mahkum eden sevgililer… yani hayatın tanık olduğu birçok insan tipi gelip geçer. Bazılarının farkındayken bazılarından habersizdir bu kendi öz bedenini kabul etmeyen insan ve büyük bir acı içindedir. Aslında o kadar çok insan vardır ki herkes birbirine yabancıdır. İnsanlar birbirini umursamaz, herkes kendi derdindedir. Kimse sığdıramaz birbirini kendi dünyasına ya da sığdırıyormuş gibi yapar.
Ve sonra yavaş yavaş ve de ansızın birileri gelip üzerindeki kıyafetleri çıkarmaya başlar, hayatta her şeyin böyle aniden ve yavaş yavaş olduğunu hatırlatmak istercesine. Sonra kendisi peruğunu, topuklu ayakkabısını çıkarıp fırlatarak atar. Her şeyden bıkan bir insan karşımıza çıkıverir. Toplumun ondan istediği kendi cinsiyetini yaşamasıdır; oysaki o kendi cinsiyetine yabancı biridir ve istediği gibi bir hayat yaşamasına izin verilmez. Bir bakıma klip, toplum dışına itilmişlerin bir isyanı olarak da yorumlanabilir. Bizler, kendi hayatımızla ilgilenmek yerine başkalarının hayatına karışma konusunda ne kadar da yetenekliyiz.
Kalabalıklar içinde yalnız bir insanın hikayesidir “Gemiler” klibi. Kendi bedenine yabancı olan, kendi bedenini kabullenmeyen bir insanın birçok insanın hayatına bilinçli ya da bilinçsiz olarak uğramasının ama yine de içinde bulunduğu çıkmazdan kurtulamamasının acı hikayesi… Hayatın karmaşasına yenik düşen çoğu zaman hayatı nasıl yaşayacağını bilmeyen huzursuz kayıp kişiliklerin hikayesi.
Hayatı böyle derincesine anlatan, yaşatan başka bir klip daha var mıdır? Hayatın tüm karmaşasını, çeşitliliğini tüm gerçekliğiyle böylesine hissettiren bir başka klip daha bulunur mu?
İnsanlar yalnızca kendi isteklerinin yerine getirilmesini bekleyerek başkasının varlığını yok saymış ve kendi mutluluklarını düşleyerek aslında başkasını toplum dışına itmiştir. Bizler, her birimiz başka birileri tarafından toplum dışına itilmemiş miyiz? Neden başkasına zarar vermeden yaşayanlara istediği gibi bir hayatı yaşamayı çok görürüz ki?
işte o klip;
Kliple ilgili eklemek istediğiniz noktaları yorum olarak paylaşabilirsiniz.
SanatlaYaşamak olarak, Orhan Atasoy ve onun gibi unutulmayacak sanatçıları bir vefa borcu olarak anmaya devam edeceğiz. Sağlıcakla kalın…
“Gemiler” şarkısını hep çok sevmişimdir hep farkı şarkıcılardan dinledim. Orijinalini merak etmiştim. Orijinal klibi seyredince de dikkatimi çekti, hem klibin içeriği, yapıldığı yıl, hem de tek seferde kesintisiz olması çok dikkatimi çekti, o kadar şeyi anlatmışlarki ve kesintisiz bir çakım be o işin emeği dikkatimi çekti ve araştırdım acaba bu klip hakkında kimse yorum yapmış mıdır diye, yazınızı okudum Gerçekten değerlendirmeniz çok güzel olmuş teşekkürler
Çok teşekkür ederim. Benim de çok sevdiğim bir şarkı ve çok etkilendiğim bir klipti. Çok teşekkür ederim .