EDEBİYATŞİİRYAZARLARZEYNEP MUTLUAY

NE VARDI BİZDEN ÖNCE…

Not: Bu şiir, Kittym’e ithafımdır.

Başlangıçta ne vardı?
Toprak kokusu…
Heidi'nin dedesinin kızarttığı peynirin tadı….
Soğuk havada sıcak buharlı bir banyo….
Ya da alabildiğine mavi bir deniz…
Ya da gözlerin…
Sahi ne vardı başlangıçta?
Evrenden önce diyorum.
Ne vardı?
Sen neredeydin?
Ben nerde?
Ruhlar aleminin dönüştüğü, doluştuğu
uyduruk, havasız bir bekleme salonunda
belki adına Araf dedikleri.
Sana diyorum!
Neredeydin?
Bir böceğin eklem bacağında küçük bir kurtçuk…
Ben de çam ağacı kozalağında bir toz zerresi belki…
Ne vardı bizden önce?
Biz olmadan önce…
Ne önemi vardı?
Var mıydı bir önemi,
sen olmadan,
ben olmadan önce ne olduğunun?
Hasbelkader olduk, olduk da ne olduk?
Şimdi, belki, ben toprak altında
bir ısırgan otu köküyümdür.
Sen de belki bir köstebek.
Karşılaşmamız an meselesidir,
yine yeniden.
Yüzlerce kez farklı suretlerde karşılaşmışızdır,
karşılaşacağızdır hatta.
Belki bir gün yine insan olup
sen erkek ben kadın…
Belki bir elimiz ve parmaklarımız bile olur,
dokunuruz gözyaşlarımıza…
Neden olmasın?
Her ısırgan otu, belki bir damla yaşa dönüşür,
başlangıçlar sona…
Sen bana…
Biz O'na….

Zeynep Mutluay

Dünya şarkılara sığacak kadar küçük, anlam aranmayacak kadar kısa belki de…

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. GÖZ GÖRE GÖRE GELECEK YILLAR
    Göz göre göre Türkçede bir deyim vardır. 2020’de başlayan pandemi sonrası, 2021 yılında geçirdik ve bir gün sonra kısmet olursa 2022 yılına gireceğiz 2021 yılı oldukça zorlu bir yıl oldu, Hem ülkemiz hem hem dünya sağlık konusu başta olmak üzere ekonomi ,savaşlar, küresel ısınma… büyük sıkıntılar yaşadı ve yaşamaya devam edecek gibi görünüyor. yüzlerce insan ,vatandaşımız pandemi nedeniyle hayatını kaybetti. Yavaş yavaş her ülkede günde bir uçak dolusu insanın ölmesi olağanlaşmaya başladı! Çin’de ortaya çıkan Covid 19 salgını sonrası Tıp Dünyası ve devletler salgını önlemek için hızlı bir şekilde aşı ürettiler, kapanma tedbirleri ve bunun yanında ekonomik önlemler almaya çalıştılar. Bu salgın gelişmiş ve gelişmemiş ülkeleri aynı düzleme getirdi. Bunun farkında olanlar ve olmayanlar her zaman ki gibi oldu. Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de aşı programları başladı. Benim yaşımda olanlar 4 aşı oldu. İnsanlar maskeyle dolaşan ve gittikçe biribirinden uzaklaşan ama sosyal medyayla aynı odada yaşıyorlarmış gibi birbirilerine yakınlaştılar da.
    Online(çevirim içi)iş,eğitim,alışveriş gibi yeni bir yaşam biçimi ortaya çıktı ve insanlar buna uyum sağlamaya çalıştı.
    Dijital teknoloji, cep telefonları, internet çok öne çıktı. Sokağa çıkmadan da yaşanılabilecek yeni bir dünya düzeni var gibi.
    Eksikler ve aksaklıklar yok mu? Şüphesiz başta herkesin aşı olmaması, herkesin ekonomik gücünün yeterli olmaması v.s başlıklar artırılabilir.En başta yaşama hakkını unutmamak lazım ki aşı programına uymayan birçok insan hala sokaklarda dolaşıyor.Ve göz göre göre hastalık yayıyorlar. Birçok insanın ölümüne neden olabilmektedirler.Ne yazık ki hala bunu sorumluluğunu anlamayan insanlar var.
    Dünyayı bekleyen yeni salgın hastalıklar olma ihtimalini kimse göz ardı etmemeli. Bu hastalık solunum sistemi üzerine etki yapıp insanların ölümüne neden oluyor, Eğer yeni bir virüs çıkar da insanları görmelerini engellerse, acaba! bugünkü günden daha farklı bir dünya mı? Olurdu. Düşünün virüs size bulaşıyor ve görmenizi engelliyor, böyle bir durumda insan olarak ne yapardık acaba! Bugünkünden daha kötü bir şey miydi? Ölümden daha mı? Kötü bu. insanoğlu nasıl bir tepki verirdi, aşısı olmayan böyle bir salgın hastalık başımıza gelseydi. Ne yapardık acaba? “Beterin beteri var derler” ya! bugünkü halimizi şükretmemiz mi gerekir, yoksa başımıza gelebilecek bu tür olasılıkları dikkate alarak; bugünden itibaren daha çok çalışmalara devam etmek mi gerekir. Gelişmiş ülkelerin çoğu uzay teknolojileri ile ilgili çalışıyor. Ayrıca Yapay Zeka(artificial intelligence) robot teknolojisi gibi konulara milyonlarca lira harcıyor, dünyada yaşamın daha kolaylaştırılacağı iddiası ile içerisinde insanların bir şekilde yok olmasına neden olacak bir süreç başlamıştır.Farkındamıyız acaba ikisi de sonuç itibarıyla birbirine benziyor insanın yok olması.
    İnsan olmasa dünya anlamlı olur mu? acaba! 2022 yılında mutlaka bu konulara kafa yormalıyız, araştırmalar yapmalıyız, uluslararası bağlantılar kurup; dünya insanlarının birlikte hareket etmesini sağlamak gerekmektedir. Bence pandeminin bize çıkardığı en önemli sonuçlardan biri bu.
    30.Aralık.2021 Dr.Serdal UĞURLU-İstanbul.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu